Bedriftsyoga: En verdifull del av bedriftidrettslaget og HMS-tiltakene
- Hege
- 6. nov. 2024
- 4 min lesing

Bedriftsyoga: En verdifull del av bedriftidrettslaget og HMS-tiltakene
I dagens arbeidsliv er det mange som opplever stress, lange arbeidsdager og stillesittende arbeid, noe som kan påvirke både fysisk og mental helse.
Bedriftsyoga er et effektivt tiltak som kan bidra til å motvirke disse utfordringene, samtidig som det fremmer helse, trivsel og fellesskap på arbeidsplassen. Når bedriften tilbyr yoga som en del av sitt bedriftsidrettslag og HMS-tiltak, investerer den ikke bare i de ansattes velvære, men også i et bedre arbeidsmiljø.
Hva er bedriftsyoga?
Bedriftsyoga er organiserte yogaøkter som finner sted f.eks. etter arbeidsdagens slutt, og gir ansatte muligheten til å koble av og redusere de fysiske og mentale belastningene som kan oppstå i løpet av arbeidsdagen. Disse øktene kan være en del av bedriftens bedriftsidrettslag og kan tilbys både på arbeidsplassen eller i nærheten, eller via digitale plattformer for de som ikke har mulighet til å være fysisk til stede.
Yoga på ettermiddagen kan fokusere på både aktive øvelser, som strekker og styrker kroppen, men også roligere øvelser, som slipper spenninger, reduserer stress og fremmer mental klarhet.
Yoga kan være en effektiv bro mellom jobb og fritid, da den hjelper kroppen og sinnet å skille mellom arbeidsdagens krav og fritiden. Øvelsene gir et øyeblikk av tilstedeværelse som hjelper til med å “skru av” arbeidsmodus, og skaper en naturlig overgang til å være mer til stede i privatlivet.
Bedriftsyoga som del av bedriftsidrettslaget
Et bedriftsidrettslag er en fantastisk plattform for å fremme fysisk aktivitet blant medarbeiderne, og yoga på ettermiddagen. Mens tradisjonelle bedriftsidrettslag ofte inkluderer aktiviteter som løping, sykling eller lagspill, tilbyr yoga et alternativ som er mer tilgjengelig for alle, uavhengig av fysisk form.
Yoga kan tilpasses for både nybegynnere og erfarne, og gir deltakerne muligheten til å senke skuldrene etter en lang arbeidsdag. Å inkludere yoga i bedriftsidrettslaget gir ansatte en enkel og skånsom måte å ivareta helsen på, samtidig som de kan knytte bånd med kollegaer i et sosialt og avslappende miljø.
Bedriftsyoga som en del av HMS-tiltak
HMS-tiltak (Helse, Miljø og Sikkerhet) er avgjørende for å sikre et trygt og sunt arbeidsmiljø. Bedriftsyoga kan være en viktig del av et helsefremmende tiltak for å forebygge både fysiske og psykiske belastninger som oppstår i arbeidshverdagen.
1. Forebygger belastningsskader
Mange arbeidsplasser innebærer stillesitting i lange perioder, noe som kan føre til smerter og skader i rygg, nakke og skuldre. Yoga er en effektiv måte å motvirke disse problemene på, da den bidrar til å forbedre fleksibiliteten, styrke musklene og fremme bedre kroppsholdning. Øvelsene kan dermed redusere risikoen for belastningsskader som ofte oppstår på kontorarbeidsplasser.
2. Reduserer stress og fremmer mental helse
Stress er en av de største utfordringene på moderne arbeidsplasser. Yoga på ettermiddagen gir ansatte en mulighet til å koble av fra jobbens krav og finne ro før de går hjem til fritiden. Gjennom yoga med innslag av pusteteknikker og meditasjon lærer deltakerne å håndtere stress mer effektivt, noe som kan føre til bedre mental helse, økt produktivitet og færre sykdomsdager.
3. Bedre søvnkvalitet
Yoga på ettermiddagen kan også bidra til å forbedre søvnkvaliteten. Mange opplever at stress og spenninger fra arbeidsdagen følger med hjem og påvirker søvnen. Tiga med innslag av rolige og restorative yogaøvelsene kan hjelpe til med å roe ned nervesystemet, redusere angst og fremme en dypere og mer avslappende søvn. Dette har store fordeler både for den enkelte medarbeider og for arbeidsplassen som helhet.
4. Skaper et helsefremmende arbeidsmiljø
Når en bedrift tilbyr yoga som en del av sine HMS-tiltak, signaliserer den at den bryr seg om sine medarbeideres helse. Dette kan føre til et bedre arbeidsmiljø, økt trivsel og høyere medarbeidertilfredshet. Medarbeidere som føler at deres velvære blir prioritert, vil være mer motiverte og engasjerte i jobben, noe som igjen kan øke produktiviteten og redusere sykefravær.
Hvordan implementere bedriftsyoga?
1. Finn en kvalifisert yogainstruktør
For å sikre at yogaøktene blir både effektive og trygge, er det viktig å velge en yogainstruktør som kan tilpasse øvelsene etter deltakernes behov, og kunne tilby øvelser som er enkle å følge, samtidig som de gir helsemessige fordeler.
2. Velg riktig tidspunkt
For at yoga skal være tilgjengelig for flest mulig, er det viktig å velge et tidspunkt som passer for de fleste. Øktene kan for eksempel være rett etter arbeidstid, slik at medarbeiderne ikke føler at de må avsette tid på fritiden. Alternativt kan noen økter også tilbys på et fleksibelt format, som digitale yogaøkter som kan følges hjemme.
3. Lag et inkluderende tilbud
Yoga skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av fysisk form. Øktene bør derfor være tilpasset ulike ferdighetsnivåer og eventuelle fysiske begrensninger som folk måtte ha. Dette kan bety at instruktøren gir alternativer til øvelsene, slik at både nybegynnere og mer erfarne deltakere får utbytte av yogaøktene.
4. Kommuniser fordelene med yoga
For å få flest mulig til å delta, bør bedriften informere om de mange helsefordelene med yoga. Dette kan gjøres gjennom e-post, intranett eller teammøte. Å synliggjøre hvordan yoga kan bidra til både fysisk helse og mental velvære vil motivere de ansatte til å delta og dra nytte av tilbudet.
Konklusjon
Bedriftsyoga er en verdifull investering i både medarbeidernes helse og bedriftens trivsel. Som en del av bedriftsidrettslaget og et HMS-tiltak, gis det en mulighet til å redusere stress, forbedre fysisk helse og finne bedre balanse mellom jobb og fritid.
Ved å tilby yoga etter arbeidstid kan bedriften skape et helsefremmende arbeidsmiljø, øke medarbeidertilfredshet og bidra til en mer produktiv og engasjert arbeidsstyrke. Yoga kan være det perfekte tiltaket for å ivareta både kropp og sinn, og dermed gjøre arbeidsdagen mer balansert og givende for alle.
Comments